Yleiset ohjeet

Kategoria Ylläpito

Tällä sivulla yleisiä ohjeita artikkelien kirjoittamiseen ja muokkaamiseen.

Yleistä

Aina kun olet muokannut tekstiä, käy katsomassa että se näkyy sivuilla varmasti oikein. Tarkista kirjoitusvirheet ja poista ylimääräiset rivinvaihdot jos sellaisia on tekstiin ilmestynyt. Mikäli teet välitallennuksen jo se voi paljastaa onko tekstissä esim. ylimääräisiä rivinvaihtoja.

Aliaskenttä

Artikkelia kirjoitettaessa otsikon alapuolella on alias-kenttä, voit jättää sen tyhjäksi tai voit kopioi otsikon myös siihen, tämä kannattaa tehdä varsinkin silloin mikäli otsikossa esiintyy monté. 

Artikkelin alias muodostuu oletuksena artikkelin otsikosta. Mikäli myöhemmin muokkaat otsikkoa, niin tuolloin pyyhi vanha aliasnimi pois ja tallennettaessa järjestelmä luo uuden aliaksen.

Tekstin muotoilu

Kun kirjoitat tekstin, kirjoita se ensin ilman muotoilua niin, että lisäät otsikon jälkeen rivinvaihdon Enterillä. Kun teksti on hahmoteltu tee otsikoinnin muotoilut vasta sen jälkeen. Älä käytä lihavointeja ja fonttikoon yksittäisiä muokkauksia otsikoissa, vaan valitse otsikkotyyli aina tekstinmuokkauksen alasvetovalikosta (Paragraph | Heading 2 | Heading 3 jne.). Normaali teksti on aina tyyliltään Paragraph.

Käytä lihavointia vain jonkin yksittäisen sanan korostamiseen tms, älä koskaan käytä niitä otsikointiin! Vältä isolla kirjoittamista tai muuta muotoilua, joka voi tehdä tekstistä sekavan. Pidä sivuston ulkoasu yhtenäisenä ja mikäli useita päivittäjiä niin sopikaa yhteinen tyyli.

Tekstin kopiointi

Mikäli kopoioit tekstiä jostain viestistä tai dokumentista liitä se aina dokumenttiin ilman muotoiluja eli pelkkänä tekstinä, muussa tapauksessa et saa tekstiä näyttämään samalta kuin muilla sivuilla vaan kopioitu teksti ottaa ulkonäkönsä siitä tekstistä josta sen kopioit.

Kopioi aina ilman muotoilua (TÄRKEÄÄ!)

Tekstinmuokkausnäkymän yläreunassa alarivillä vasemalla olevat "liitä" nappuloista kannattaa klikata vasemmalta neljättä "Paste as plain text" ja sen jälkeen vastan liittää kopioitu teksti esim. CTRL + V näppäimillä. Tällöin kopioidusta tekstistä poistuu lähdedokumentin muotoilut. Liittämisen jälkeen tekstistä saa myös muotoilut pois, valitsemalla/maalaamalla testi ja painamalla työkalupalkin pyyhekumi-näppäintä (Remove Formatting) ja tämä on hyvä keino jos ei tunnista varmuudella onko tyyli normaali. Voit lisäksi maalata tekstin ja painaa maalisuti-kuvaketta "CleanUp Messy Code".

Otsikointi

Tekstiä kirjoittaessa kannattaa miettiä saako tekstin väliotsikoitua sujuvasti. Otsikot ovat erittäin tärkeitä ja vaikuttavat mm. hakukoneisiin ja tietysti myös helpottavat lukijaa löytämään etsimänsä tiedon sivulta nopeasti. Artikkelissa pääotsikko tulee aina artikkelin otsikosta automaattisesti, eli itse kirjoitetussa tekstissä otsikointi alkaa Heading 2 tasolta. Tämän kappaleen otsikkotaso on esim. Heading 2 ja tämän alla tekstin alla tulee Heading 3.

Pyri käyttämään väliotsikointia aina kun se kuvaa artkkelin kappaleiden sisältöä.

Heading 1 tasoa ei saa käyttää artikkelitekstin sisällä, koska se tulee automaattisesti artikkelin nimestä!

Otsikoinnin alaotsikko

Koska tämän kappaleen otsikko on Otsikoinnin alaotsikko on se tyyliltään Heading 3. Huomaa, että seuraava otsikko on jälleen Heading2, koska asia vaihtuu. Tämä vain esimerkkinä otsikkotasoista.

Artikkelin tilat ja julkisuusasetukset

Artikkelille voi määritellä eri tiloja. Julkaistu on aina julkinen kaikille, tosin sen näkyvyys riippuu myös onko artikkeliin tehty linkkiä tai onko se kategoriassa joka linkittyy automaattisesti. Julkaisematon artikkeli ei näy sivustolla, mutta mikäli muutat jonkin artikkelin julkaisemattomaksi, niin päävalikon linkki ei poistu vaan vie klikkaajan "ei löydy" sivulle. Mikäli haluat piilottaa jonkin artikkelin, niin silloin tulee poistaa julkaisusta myös linkki valikonhallinnasta. Arkistoitu vie artikkelin piiloon omaan artikkelilistaan ja poistettu vie artikkelin poistettaviin. Kokonaan poistetut artikkelit voi siivota järjestelmästä menemällä artikkelin hallintaan ja valitsemalla tila-suodattimesta poistetut. Sen jälkeen valitse kaikki ja tyhjennä roskakorikuvake yläreunasta.

Artikkeleille voidaan määritellä myös käyttäjäryhmänäkyvyys, oletuksena on aina julkinen, jolloin artikkeli näkyy kaikille, rekisteröityneet tilassa vain sivulle kirjautuneet näkevät artikkelin ja ylläpito näyttää artikkelin ainoastaan ylläpitäjille. Tämä artikkeli on määritetty siten, että on vain ylläpitäjille näkyvä. Samoin linkki, joka tuo tälle sivulle sekä Ylläpitäjät ja toiminnot -moduuli sivun yläreunassa.

Nämä julkisuusasetukset pätevät kaikkiin osioihin Joomlassa, eli valikkonimikkeisiin, artikkeleihin, gallerioihin ja moduuleihin.

Metatiedot

Kirjoita meta-kuvaukseen yhden tai kahden lauseen tiivistelmä artikkelista. Meta-avainsanoiksi voi laittaa muutamia avainsanoja jotka artikkelissakin esiintyy, erottele sanat pilkulla. Näitä tietoja katselevat mm. hakurobotit ja meta-kuvaus näkyy esim. Googlen hakutuloslinkin alapuolella, jossa on hyvä lukea ytimekkäästi mitä kyseisen linkin takaa löytyy. Avainsanoiksi ei saa kirjoittaa sanoja, jotka eivät liity tekstiin tai eivät näy samalla sivulla esim. moduulissa.

Linkin lisääminen

Linkin voit lisätä maalaamalla sen tekstin ja klikkaamalla ylänappuloista "ketjun" kuvaa (Insert/Edit link) ja kirjoita haluttu linkkiosoite, muista kirjoittaa myös http:// alkuun mikäli linkki on ulkopuoliselle sivustolle. Mikäli haluat linkin omalla palvelimella jo olevaan artikkeliin voit tehdä sen alareunan "Artikkelinappulasta" joka avaa artikkelivalikon ja valitse haluttu artikkeli, tällöin tekstiin tulee linkin tekstiksi artikkelin nimi. Kuvaan linkki lisätään klikkaamalla haluttu kuva aktiiviksi ja sen jälkeen linkkinappulaa.

Kuvan lisääminen artikkeliin

Tekstin editointikentän alapuolella on myös Kuva-painike, jolla artikkeliin voidaan lisätä kuva tai kuvia. Kuvat on hyvä optimoida nettikäyttöön ennen lisäämistä sivustolle, jotta ne latautuvat nopeasti. Sivuston maksimileveys on 900px, joten sitä suurempia kuvia ei käytännössä kannata sivustolle ladata. Kuva kuitenkin usein näkyy pienempänä, koska sivulla voi olla sivupalsta joka kaventaa näkymää. Pienemmille kuville 300 px on riittävä leveys kun ne asemoidaan tekstiin sekaan vasempaan tai oikeaan reunaan.

Aloita kuvan lisääminen siten, että teet kuvalle tekstiin tyhjän rivin mikäli se ei tule heti artikkelin alkuun. Klikkaa Kuva-painiketta editointikentän alapuolella ja sinulle avautuu kuvat-näkymä, jossa näkyvät eri kansiot sekä mahdollisesti juuressa olevat kuvat. Uudet kuvakansiot tulee tehdä ennakkoon Ylläpitoliittymän kautta, kohdasta Artikkelit -> Mediatiedostojen hallinta.

Kuva vastaamaan sivun leveyttä (TÄRKEÄÄ!)

Etsi haluamasi kuva juuresta tai kansiosta ja valitse se, kirjoita kuvan selitekenttään kuvaus ja paina yläreunan Lisää-painiketta. Kuva ilmestyy editorin ikkunaan. Klikkaa seuraavaksi kuva aktiiviseksi ja paina editorin yläreunan nappuloista taulukuvaketta (Kun viet hiiren nappulan päälle näet nimen: Insert/Edit picture) ja avautuvassa ikkunassa mene Appearance-välilehteen ja kirjoita Dimension kentän ensimmäiseen sarakkeeseen (leveys) 100%. Tällöin kuva muokkautuu automaattisesti näytön leveyden mukaisesti täyttäen koko palstan leveyden. Kuvalle joka on asemoitu tekstiin nähden oikealle tai vasemmalle ei tehdä tätä 100% määritystä, vaan kuva on omassa oletuskoossaan.

Kuvalle kannattaa kirjoittaa myös Pop-up ikkunan avulla tai jo kuvaa lisätessä Image Description, eli kuvalle nimi tai sitä muuten kuvaava teksti.

Kuvan siirtäminen koneelta palvelimelle

Mikäli kuva on vielä siirtämättä palvelimelle ja se on koneellasi, siirry avautuneella ikkunalla kansioon, johon haluat kuvan tallettaa (tai kuva tallentuu juurinäkymän). Valitse avautuneen ikkunan alareunan Lataa tiedostoja kohdasta Valitse tiedostot, etsi kuva tai kuvat koneeltasi (voit valita useita) ja valitse avaa. Klikkaa Aloita siirto, jonka jälkeen kuvat ladataan tietokoneelta palvelimelle.

Liitetiedoston lisääminen

Liitetiedosto tulee siirtää ensin palvelimelle Ylläpito-liittymällä. Artikkelit-valikosta löytyy Mediatiedostojen hallinta, jota kautta pdf-ladataan palvelimella haluttuun kansioon, esim. pdf (voi tehdä myös uuden kansion). Kun liitetiedosto on palvelimella luodaan normaali linkki, jolloin url-osoitteeseen kirjoitetaan osoitteeksi: images/pdf/pdf-tiedoston-nimi.pdf.

Editori ja sen yleisimmät toiminnot

Alla kuva ja selitykset editorin toimintoihin, joita normaalisti käytetään, sekä myös toiminnot, joita ei kannata käyttää kuin harkitusti. Huomaa myös, että editorin oikealla alakulmassa on kahva, josta vetää ja suurentaa editorin kokoa kun olet muotoilemassa artikkelia.

 

Meridiaani

Marianne Kostamo
Lapinlahdenkatu 19
00180 Helsinki

Puh. 040 700 0837
Sähköposti
Palautekaavake
Skype: mariannekostamo